Lite av varje

Lite av varje

Helgmat

MatPosted by Johan Sat, March 27, 2010 21:10:26
Dag så var det dax att laga något som jag och T funderat på en stund.... Tacohamburgare med pommes.
++++ av mig och T
+++++ av Miccan
500g nötfärs
½ finhackad lök
1 påse tacokrydda
1 ägg
blanda ihop allt och forma till burgare stek och servera med bröd, sallad, lök och skivad saktgurka mm
Sen fann jag ett recept på snacks för ett par dagar sen på en blogg som vi testade.
Köp naturella nötter av valfri sort Blanda
1 msk råsocker
1msk honung
1 msk vatten
och sambal olek efter tycke och smak (jag tog en knivsudd men det blev lite för lite)
Rosta dom i ugn på 225g i ca 20 min rör om men jämna mellanrum.
+++++ fick detta snacks av både mig och Miccan

  • Comments(0)//blogg.freeze.se/#post75

Söndagens middag blev Räkpasta

MatPosted by Johan Sun, February 21, 2010 17:50:52

Räkpasta 2 port:
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk hummerfond
1 tsk kaviar
en skvätt vitt vin
1 burk räk/ kräftstjärtar i lag
dill
citronpeppar
salt
Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök, fräs dem i en stekpanna tills de är lagom mjuka. Slå över mjölk och grädde. Smaksätt med fond, kaviar, vin och kryddor. Låt detta koka ihop någon minut, Rör sedan ned räkorna och kokt pasta.

  • Comments(0)//blogg.freeze.se/#post73

Göteborgshelgen

MatPosted by Johan Fri, January 15, 2010 09:55:02

Vill bara berätta om maten vi gjorde i lördags hos Vånka & Conny...

Gudfaderns pasta hette den och var helt OK

500g Penne pasta
400 g lövbiff i strimlor
smör till stekning
1 hackad gul lök
2 st tunt skivade vitlöksklyftor
300 g champinjoner
5 msk tomatpuré
5 dl grädde
salt och nymalen peppar
1 st kruka persilja
2 st grabbnävar riven parmesan eller liknande

Gör så här

1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

2. Fräs köttet i smör i omgångar så att det får fin yta.

3. Låt det vila på en egen tallrik medan du fräser löken, vitlöken och svamparna. i med tomatpurén och sen köttet, rör ihop lite och sedan är det gräddags.

4. Krydda nu med salt och peppar!

5. Låt det nu småputtra i 5 minuter.

6. När såsen och pastan är färdig rör du ihop dem båda i en stor härlig skål, strör i persilja och parmesan blanda allt och hugg in!

Smaklig spis... /J


  • Comments(0)//blogg.freeze.se/#post68

Nyår med mat och goda vänner

MatPosted by Johan Sat, January 02, 2010 23:10:28
Sitter här vid datorn och ska återge nyår.
Vi hade bjudit Anders & Viktoria Inge & Malin.
Anders hade älgfilé i frysen och var till Toria och beställde färsk hummer så jag kokade hummersoppa som vi hade till förrätt. (Recepten kommer nedan)

Till huvudrätt så lagade vi Älgfilé och potatiskaka och Balsamicosås med en sallad till och Grekiskt lantbröd och hemgjort smör smaksatt med soltorkade tomater.
Efterrätten stod Malin för och hon hade gjort en Parfait med jordgubbssås och chockladdoppade jordgubbar. Mmm

Efter att vi ätit så spelade vi Absolut överens
som vi hade fått av tomten i julklapp smiley
Det var ett superkul spel som jag verkligen kan rekomendera.
12 slaget stod vi i gatan och tittade på när raketerna lyste upp himlen och en och annan thaiballong steg mot skyn. Vi hade inga raketer själv när jag tycker att det är ett dumt sätt att göra av med pengar och synd om alla hundar som är rädda.


Recept på hummersoppa för 6 pers.
1 st hummer
2 st vitlöksklyftor
2 st chili
4 msk tomatpure
6 msk hummerfond
10 dl vatten
4 dl grädde
3 msk soja
1 knippe basilika
1 st lime
Lite balsamico och olivolja till marinering av kött
50g gravad lax i tärningar

Gör så här

1. Krossa vitlök och stek i panna med skalad och urkärnad chili tillsammans med tomatpuré och skalen från hummern.

2. Häll på vatten och hummerfond och strimla i basilikan .

3. Låt småputtra i ca 30 minuter för att alla smaker ska komma fram.

4. Häll på grädde, soja och pressa 1 lime i soppan.

5. Sila sedan soppan.(Hit kan man göra dagen innan)

6. Marinera köttet i olivolja och balsamvinäger.

7. Lägg köttet och laxen i tallriken och häll sen på med soppa och toppa med en kvist basilika.

Älgfilén stektes i ung på 125 grader tills innertempen visade på 57 grader virade in den i folie och fick vila i 20 minuter.

M gjorde potatiskakan och den innehöll

Potatis

Palsternacka

Morot

Schalottenlök

Ost

Salt Peppar

Smält Smör med pressad vitlök i.

Gör den dagen innan och efter att den stekt klart så sätt den i press, skär den i portionsbitar när den kallnat. Sen är det bara att värma på 200° då blir det en knaprig yta.

Balsamicosåsen
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
3 msk strösocker
2 msk tomatpuré
5 msk balsamvinäger
5 dl rött vin
5 msk kalvfond
2 tsk maizena majsstärkelse
25 g smör
2 krm salt

Sätt ugnen på 200°. Lägg vitlöken i en
oljad form. Rosta den 20 min.
Smält socker med tomatpuré i en kastrull. Tillsätt vitlöksklyftor,
vinäger, rödvin och kalvfond. Låt det koka ihop utan lock tills det
återstår ca 4 dl.
Sila bort vitlöksklyftorna och häll tillbaka såsen i kastrullen. Red av
med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Rör ner smör och smaka av
med salt.

  • Comments(0)//blogg.freeze.se/#post64

4é advent

MatPosted by Miccan Sun, December 20, 2009 23:45:58
Idag så hade vi glöggbjudning och hade familjen Braneby på besök.
Jag fann ett recept på kladdkaka med Dumlekola i som var riktigt god.
Receptet kom från Santa Maria och skulle innehålla Chili Explosion (som jag glömde ha i) så jag pudrade på florsocker och gjorde ett par drag med chilikvarnen över och serverde med apelsinfileér och en klick lätt vispad grädde.


  • Comments(1)//blogg.freeze.se/#post61

Pepparkakshus

MatPosted by Miccan Fri, December 11, 2009 22:03:40
Nu är pepparkakshuset färdigt, så här blev det med lite granar, en gubbe och en gumma med deras katt, gris och bock, å snö snö va jag längtar efter snö smiley



  • Comments(0)//blogg.freeze.se/#post57

Pepparkaks hus

MatPosted by Miccan Tue, December 08, 2009 10:30:17
Orken är lite slut efter helgens alla upptåg och en omgång med pepparkaksbak är gjord, men har inte fått ihop pepparkakshuset än, smileydelarna bara ligger. Igår hade T en lovdag så då dekorerade vi några av delarna så snart kanske det är färdigt.........hoppas jagsmiley


  • Comments(0)//blogg.freeze.se/#post55

Lite julbak

MatPosted by Miccan Thu, December 03, 2009 22:28:14
Testade två olika recept på saffranssnurror dom blev jätte goda, fick t.o.m ett plus av en som inte tycker om saffransmiley Den ena fyllningen består av vitchoklad och toppade snurrorna med pinjenötter,dom andra snurrorna fick mandelmassa vid servering ska dom pudras med florsocker.

När jag ändå var igång tänkte jag hinna med en kaksort oxå man måste ju passa på när A sover. Det skulle jag inte gjort för han vaknande mitt i baket men ja hade ju vevat ihop smeten så medans han låg nöjd på golvet la jag smeten i formar satte in plåten i ugnen och trodde jag skulle hinna göra ett blöj byte innan kakorna var klara men kakorna blev klara innan vi var färdiga på skötbordet, dom blev inte brända men den j.... pappers formen vägrar släppa kakan när man ska prova äta densmiley När T kom från skolan gjorde vi pepparkaksdeg
så vi kan baka hus & kakor. Nu ska jag njuta av en bit hemgjord Wienernougat


  • Comments(2)//blogg.freeze.se/#post53

Kanelbullensdag

MatPosted by Miccan Mon, October 05, 2009 11:50:22
Igår var det kanelbullensdag, så efter frukost drog jag och T igång med bullbak å dagen till ära blev det kanelbullar såklart. A och pappa tog en promenad så vi tjejer fick vara ifredsmiley sedan blev det fika med nybakade bullar saft och kaffe med varm skummad mjölk. Tog med en påse bullar och reste upp till Gömmanberg efter att vi fått middag hos mormor och morfar bjöd vi på våra nybakade bullar. TACK för middagen.

  • Comments(0)//blogg.freeze.se/#post48

Hawaiikrydda

MatPosted by Johan Wed, August 19, 2009 00:23:15
Idag så testade vi att göra Hawaiigryta med kyckling,paprika och rödlök och Kryddan som jag köpte från Aromboden.
Mmm va gott det smakade... Kommer definitivt göra denna fler gånger

Till denna anv jag
3 st kyckling filéer
Totalt 1 paprika i olika färger
1 st rödlök
2dl creme fraiche
2dl grädde
Hawaii krydda

Bryn kycklingbitarna lök och paprika i smöret. Tillsätt grädde och creme fraiche. Ha i ganska mkt av kryddblandningen och låt puttra en stund så kryddorna mjuknar och ger smak. Smaka av med salt och ev mer kryddblandning. Servera med ris och sallad.

  • Comments(0)//blogg.freeze.se/#post33

Middagsbjudning

MatPosted by Johan Sun, August 16, 2009 00:00:25
Idag så hade vi Anders & Viktoria på middag och Anders kom tidigt med c 1 kg älgfilé (Som stektes på i 70º tills inner temp visade 60º) och vi provade Linnéas Skafferi´s potatisar [joappel] i folié och till detta hade vi kantarellsås och sallad. Anders sa att han inte kom för matens skulle utan för ölen som kom i samma påse som filén. Hmm hur ska vi tolka detta? Är inte maten bra eller är han bara törstig? Vi tittade på bröllopsbilder och hade trevligt.



  • Comments(0)//blogg.freeze.se/#post32

Nya kaffeglas

MatPosted by Johan Sat, August 08, 2009 23:20:18
idag inhandlade jag 2 st nya kaffeglas av märket bodum dyra men snygga...
Våra ser inte riktigt ut så men nästan, våra är lite rakare i designen.
Det är luft mellan så dom blir inte så varma att hålla i.

  • Comments(0)//blogg.freeze.se/#post28

Tacotårta med Philadelphiaost

MatPosted by Johan Sat, August 08, 2009 23:07:15
Idag gjorde jag denna enormt goda middag lånad från Hallon & Blåbär
Lade till majs i blandningen men annars som hennes recept. Min mamma och pappa kom förbi så vi bjöd dom också på middag efter att dom bytt tak på sitt hus hela dagen. (Bild lånad från Hallon & Blåbär)
Till efterätt så plockade vi upp Leilas
Chocolate Chip Walnut Brownies som vi serverade vaniljglass till och en
nygjort cafe latté. (Bild från recept.nu)


Receptet på Tacotårtan
till ca 5 pers


700 g köttfärs

1 lök

2 tacokryddpåse

1 burk tacosås (använde medium)

300g philadelphiaost

2 dl crème fraiche

1 röd paprika (använde gul)

2 tomater, i bitar

4 tortillabröd
Liten burk majskorn

100 g riven ost

Stek köttfärsen och löken och blanda i tacokryddpåsen. Blanda philadelphiaost, crème fraiche, tacosås, paprika och tomat. Rör om tills det inte är några klumpar. Blanda röran med köttfärsen. Smörj en sockerkaksform med löstagbar kant. Varva bröd och köttfärsröran. Avsluta med bröd, några tacochips (jag skippar dom nästa gång) och riven ost. Ugn 200º i ca 30 minuter.

Servera med en god sallad.

Leilas kaka

Ingredienser 350 350 g mjukt smör
6 6 dl strösocker
3 3 dl kakao av god kvalitet
1 1 dl ljus sirap
0.5 0.5 tsk salt
6 6 st ekologiska ägg
3 3 dl vetemjöl
400 400 g vit choklad
300 150 g valnötter

Fudge glaze
3 3 dl vispgrädde
1 1 dl mjölk
1 1 dl ljus sirap
1 1 tsk malen ingefära
400 400 g mörk choklad 70 %

Valnötter till garnering



  • Comments(1)//blogg.freeze.se/#post27

Satt en surdeg :)

MatPosted by Johan Thu, August 06, 2009 22:08:05
Så nu har jag satt en surdeg som så småningom ska bli baguetter med soltorkade tomater och ev gräslök i. Jag blandade 2dl vatten med 2 dl vetemjöl och ska låta stå tills imorron kväll och då hoppas jag att den har satt fart då ska jag spara lite och mata den med lite mer vatten och vetemjöl special.
Hoppas att den hinner få fart för imorron kväll kommer det vänner som jag tänkte bjuda på nybakade baguetter och ev en öl eller ett glas vin.

  • Comments(0)//blogg.freeze.se/#post26

Svamptork del II

MatPosted by Johan Thu, August 06, 2009 21:43:47
Nu har vi haft apparaten i vår ägo i snart 2 dygn och hittills har vi torkat Kantareller, Snacks paprika, Jalapeno, Gul chili , Svenska Körsbärstomater, och nu ligger det Äpplen och Nektariner i den.smiley Vi gjorde stekta kycklinglår med sås av creme fraice och chilisås och så hackade vi ner dom torkade tomaterna och en del av paprikan. Till detta serverade vi ris och sallad. tomaterna och paprikan var riktiga smak explotioner i gommen sött och mycket smak. Mmm...

  • Comments(0)//blogg.freeze.se/#post25

Pepprig olja

MatPosted by Johan Wed, August 05, 2009 22:44:32
Idag fick jag ett mess att det kommit ett paket från Aromboden innehållande Sichuanolja och hawaiikrydda. Oljan var det sting i smiley.Kryddan kommer jag att testa nästa vecka men gissar att den kommer smaka toppen... Dottern gillade lukten på den iallafall och bara det är en framgång.
Ningtsus Sichuanolja är en kryddstark smaksättare som passar till maträtter från världens alla hörn. Den speciella smaken kommer från röd chili och sichuanpeppar från Kina. En riktig HOT olja gjord på solrosolja, sojaolja, rapsolja, chilipeppar, sichuanpeppar. Tanken är att ha den framme på bordet med en tesked i så alla kan krydda sin mat efter egen smak. Passar till wok, pasta, pizza, köttfärsås, i marinad mm.

  • Comments(2)//blogg.freeze.se/#post24

Svamptork

MatPosted by Johan Wed, August 05, 2009 22:10:42
Fick för mig att åka förbi Uppvalls El och där stod han... Vår nya fina
Svamp och frukt tork. Jag la i våra kantareller och startade och när jag kom hem från jobbet så var dom torra som fnöske smiley Jag har varit och inhandlat snackspaprika och chili som jag håller på att torka nu. Paprikorna tänkte jag att kag sulle lägga i olja när dom är torra så det blir lite som soltorkade tomater i olja.


  • Comments(0)//blogg.freeze.se/#post23

Herr kantarell

MatPosted by Miccan Tue, August 04, 2009 21:11:45
För ett par dagar sen så fick vi chansen att köpa 2,5kg kantareller som vi givetvis tog... man måste ju börja tänka på nyårssupén så man har klart för sig varje steg och så inget kan gå fel smiley Godast tycket jag svampen blir om man torkar den som i detta fall på tidningspapper eftersom vi inte har inhandlat någon svamptork än. Men det kommer bli nästa inköp till köket.

  • Comments(0)//blogg.freeze.se/#post22

Tävling på Hallon & Blåbär bloggen

MatPosted by Johan Sat, August 01, 2009 22:07:23

Pågår en tävling på Hallon & Blåbär bloggen, Enl min mening den bästa bloggen när det gäller mat.

  • Comments(1)//blogg.freeze.se/#post20

Pesto

MatPosted by Johan Sun, July 26, 2009 23:10:56
Färdigköpt pesto smakar urk och är aldrig lika god som den nygjorda som du gör hemma. Jag gör den i matberedare.Pesto är gott till pasta, stekt kött eller fisk eller istället för dressing på en skaldjurssallad mm.

Det här behövs till 4 pers:
1 kruka färsk basilika (40-50 blad)
50 g pinjenötter eller sötmandel
2-3 vitlöksklyftor, skalade
1 dl olivolja
1-2 soltorkade tomater i olja
2 dl riven parmesan
2 krm salt
svartpeppar

Gör så här:
1. Ta loss bladen, stjälkarna ska inte vara med. Kör dem tillsammans
med nötter och vitlök tills allt är finfördelat. Tillsätt oljan lite i taget
och sedan parmesan, salt och peppar. Står sig ca en vecka i burk med lock.

/Johan

  • Comments(0)//blogg.freeze.se/#post16
Next »