Lite av varje

Lite av varje

Nyår med mat och goda vänner

MatPosted by Johan Sat, January 02, 2010 23:10:28
Sitter här vid datorn och ska återge nyår.
Vi hade bjudit Anders & Viktoria Inge & Malin.
Anders hade älgfilé i frysen och var till Toria och beställde färsk hummer så jag kokade hummersoppa som vi hade till förrätt. (Recepten kommer nedan)

Till huvudrätt så lagade vi Älgfilé och potatiskaka och Balsamicosås med en sallad till och Grekiskt lantbröd och hemgjort smör smaksatt med soltorkade tomater.
Efterrätten stod Malin för och hon hade gjort en Parfait med jordgubbssås och chockladdoppade jordgubbar. Mmm

Efter att vi ätit så spelade vi Absolut överens
som vi hade fått av tomten i julklapp smiley
Det var ett superkul spel som jag verkligen kan rekomendera.
12 slaget stod vi i gatan och tittade på när raketerna lyste upp himlen och en och annan thaiballong steg mot skyn. Vi hade inga raketer själv när jag tycker att det är ett dumt sätt att göra av med pengar och synd om alla hundar som är rädda.


Recept på hummersoppa för 6 pers.
1 st hummer
2 st vitlöksklyftor
2 st chili
4 msk tomatpure
6 msk hummerfond
10 dl vatten
4 dl grädde
3 msk soja
1 knippe basilika
1 st lime
Lite balsamico och olivolja till marinering av kött
50g gravad lax i tärningar

Gör så här

1. Krossa vitlök och stek i panna med skalad och urkärnad chili tillsammans med tomatpuré och skalen från hummern.

2. Häll på vatten och hummerfond och strimla i basilikan .

3. Låt småputtra i ca 30 minuter för att alla smaker ska komma fram.

4. Häll på grädde, soja och pressa 1 lime i soppan.

5. Sila sedan soppan.(Hit kan man göra dagen innan)

6. Marinera köttet i olivolja och balsamvinäger.

7. Lägg köttet och laxen i tallriken och häll sen på med soppa och toppa med en kvist basilika.

Älgfilén stektes i ung på 125 grader tills innertempen visade på 57 grader virade in den i folie och fick vila i 20 minuter.

M gjorde potatiskakan och den innehöll

Potatis

Palsternacka

Morot

Schalottenlök

Ost

Salt Peppar

Smält Smör med pressad vitlök i.

Gör den dagen innan och efter att den stekt klart så sätt den i press, skär den i portionsbitar när den kallnat. Sen är det bara att värma på 200° då blir det en knaprig yta.

Balsamicosåsen
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
3 msk strösocker
2 msk tomatpuré
5 msk balsamvinäger
5 dl rött vin
5 msk kalvfond
2 tsk maizena majsstärkelse
25 g smör
2 krm salt

Sätt ugnen på 200°. Lägg vitlöken i en
oljad form. Rosta den 20 min.
Smält socker med tomatpuré i en kastrull. Tillsätt vitlöksklyftor,
vinäger, rödvin och kalvfond. Låt det koka ihop utan lock tills det
återstår ca 4 dl.
Sila bort vitlöksklyftorna och häll tillbaka såsen i kastrullen. Red av
med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Rör ner smör och smaka av
med salt.

  • Comments(0)//blogg.freeze.se/#post64